Носителят на Академичната награда „3-ти март” за 2019 година e курсант старшина Иван Пърчев

На 3 март пред сградата на Община Велико Търново бе връчена за 12-та поредна година Академичната награда „3-ти март”. Носителят на наградата за 2019 г. е старшина курсант Иван Пърчев. Академичната наградата се присъжда от Община Велико Търново на изявен курсант или студент от НВУ „Васил Левски”, по повод националния празник на България. Левовата равностойност на наградата е в размер на 5 000 евро.

Старшина Пърчев е роден в Пловдив, петокурсник във факултет „Общовойскови” на Националния военен университет. Завършва обучението си по военна специализация „Ядрена, химическа и биологична защита и екология” и гражданска специалност „Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи”. Средният успех от дипломата му е Отличен 5,75, а успехът от държавните изпити по гражданската специалност – Отличен 6,00.

Владее на много добро ниво английски език и е част от Представителния блок курсанти на военния университет. Бил е на обучение в Будапеща, Унгария по програма „Еразъм+”.

Наградата старшина Пърчев получи от кмета на Община Велико Търново. „В деня на честването на Освобождението на България за мен е чест и гордост като възпитаник на Националния военен университет да получа наградата „3-ти март” на Община Велико Търново за 2019 година. Благодаря на кмета на Община Велико Търново и на Общинския съвет затова, че спазват тази хубава традиция. Специално искам да благодаря на хората, които бяха до мен и ме подкрепяха – моите командири, преподаватели, колеги и семейството ми”, каза курсант старшина Пърчев.

Честването на националния празник на България започна с военен ритуал и издигане на националното знаме. В него участваха курсанти от НВУ „Васил Левски”. Пред гражданите и гостите на старата столица слово за празника произнесе кметът на Общината д-р инж. Даниел Панов.

Литературно-музикална композиция, посветена на Руско-турската освободителна война и датата 3 март изнесоха ученици от ПМГ „Васил Друмев”.

Тържеството продължи пред паметника „Майка България” с празничен благослов от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов.

По-късно венци и цветя, в знак на признателност, поднесоха народни представители, кметът на Община Велико Търново д-р инж. Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, заместник-областният управител на Област Велико Търново Ивета Кабакчиева, заместник-началникът на НВУ „Васил Левски” полковник Евгени Пенчев, представители на съюзи, институции и граждани.

Назад