Четвъртокурсник от НВУ „Васил Левски” извади Богоявленския кръст

25 курсанти от Националния военен университет „Васил Левски” влязоха в студените води на Янтра за изваждане на кръста на Богоявление. Курсант старши сержант Пламен Георгиев успя да извади Богоявленския кръст. Той е родом от Николаево, четвъртокурсник от факултет „Общовойскови” на НВУ. Старши сержант Георгиев за първи път участва в този обичай, но смята, че това предизвикателство за него е чест и носи удовлетворение.
Той получи благословия от Великотърновския митрополит Григорий, а началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал доктор Пламен Богданов го награди с освобождаване от учебни занятия за 5 дни. За поредна година народният представител доцент доктор Милен Михов поздрави възпитаник на Военния университет, който е скочил за кръста – това бе старши сержант Йордан Копринков.
Празничният ден започна със Света литургия в Катедралния храм „Св. Рождество Богородично”. След това с литийно шествие вярващите се отправиха към площад „Цар Асен Първи”. Ритуала по освещаване на бойните знамена на НВУ, на Областната и Общинската организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва извърши Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.
 
 

Назад