Юбилейната научна конференция „140 години военно образование, традиции и перспективи”

Като продължение на тържеството на 27 ноември бе открита Юбилейната научна конференция „140 години военно образование, традиции и перспективи”. Конференцията откри ректорът на Университета бригаден генерал д-р Пламен Богданов.
С почетното звание „Доктор хонорис кауза” бе удостоен академик Георги Марков. В своето обръщение към аудиторията, академик Марков каза: „За мен е висока чест, че съм удостоен с това ценно звание. Надявам се, че моите книги по военна история ще бъдат полезни и на вас и на всички съвременни българи, тъй като военната история е твърде поучителна. В нея има храброст, стратегия, дипломация. Като говорим за българската армия, формулата е много кратка: има българска армия – има българска държава, няма българска армия – няма българска държава. Векове наред сме хранили чужда армия. Наполеон казва: „Който не храни собствена армия ще се наложи да храни чужда армия”. Така че стига ни, че векове наред сме хранили чужда армия, нека поддържаме нашата армия и тя да е защитник на нашата независимост и на нашата териториална цялост”.
Началникът на НВУ „Васил Левски” връчи 28 предметни награди и грамоти на военнослужещи и цивилни служители от Университета и на други 7 обяви благодарност.
Пленарният доклад на Юбилейната конференция на тема „140- годишно наследство с блясъка на древно съкровище” представи доцент доктор Марко Златев. Професор д-р Петко Петков, председател на Съюза на учените - клон Велико Търново, представи книгата на доцент доктор Марко Златев „Пагони в изпълнителната власт”. „Това е един пореден труд на доц. Марко Златев, който отново се представя изключително академично и професионално. Тази книга е резултат на едно многогодишно изследване и работа с архивите. В първата й част той разказва цялата история на военния университет, която започва в далечната 1878 г., събрал е и биографични справки, родово потекло и кариера на 35 възпитаници на НВУ, които са имали честта да бъдат министри, министър-председатели и вицепремиери”, заяви проф. Петко Петков. По думите му тя прилича на справочник, но всъщност представлява един тежък и сериозен труд. Това е една книга за достойнството, честта и службата – неща, които днес трудно се приемат за актуални ценности, посочи още професорът.
Тържеството започна с ритуал по полагане на пръст от връх Каймакчалан и височината Калатепе в криптата на храм „Свети Седмочисленици”. „На тези две места са се водили битки през Първата световна война. Най-емблематична е битката при Дойран, където ген. Вазов успява да спре настъплението на гръцки и френски дивизии. Там ходиха наши офицери и са взели пръст от бойните полета и от гробовете на загиналите воини”, обясни командирът на Курсантски батальон подполковник Евгени Пенчев.
Честването продължи с празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.
В следобедните часове участниците в научната конференция продължиха работа, като представиха доклади по направления.
 

Назад