140 години от създаването на първото военно училище и началото на военното образование в България

Националният военен университет „Васил Левски” отбеляза на 26 ноември 140-ата годишнина от създаването на първото военно училище и началото на военното образование в България.

Честването се състоя Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Сред пълната с гости, обучаеми, преподаватели и административен състав зала, началникът на Университета бригаден генерал д-р Пламен Богданов каза: „Днес ние изразяваме нашата благодарност към всички наши предшественици – началници на първото военно училище, на другите военни училища през годините, на техните заместници, на командно-преподавателския и административния състав, на всички хора, които са осигурявали учебния процес и като цяло живота в училищата и в университета. Осъзнаваме, че историята не започва от нас, напротив, ние сме призвани да я продължим. Благодарим на всички вас колеги, за ентусиазма, за усилията, с които са възпитавани и обучавани младите хора, избрали пътя на военнослужещия, за вложената в каузата енергия.

Уважаеми преподаватели, командири, военнослужещи и цивилни служители, курсанти, студенти и кадети,

Националният военен университет нямаше да бъде тази национална институция, която е днес, без вашия труд, без вашата всеотдайност, без вашите упоритост и последователност, които влагате за превръщане на нашите високи цели в реалност. Вие правите това не само с научен подход, а уповавайки се на образователни и патриотични традиции, и традиции в лидерството и военното дело.

Възпитаникът на Военното училище, ротен командир и преподавател по тактика в него, военачалникът и военен педагог, големият българин полк. Борис Дрангов – ни завещава: „За да началстваш законно, достойно и полезно - забрави себе си!” Към тази всеотдайност приобщаваме не само нашите курсанти и кадети, а и всички наши обучаеми, служители, приятели и съмишленици.

Нека тази всеотдайност да пребъде!”

Гост на тържеството бе президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. В своето слово по повод празника, той каза: „Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България. Съвременното оръжие и технологии не могат да компенсират липсата на хора, защото професионално подготвените офицери, сержанти и войници са в основата на модерната армия, от която България има нужда. В тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора”.

За постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения и за принос в развитието и усъвършенстването на военно-образователната система, министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи награди на 10 офицери и цивилни служители. Той награди и двама офицери и 35 курсанти с юбилеен медал „100 години Първа световна война” за участието им в историческа реконструкция в Троян. Министърът на отбраната се обърна към аудиторията с думите: „Трудните времена за армията ни са от 28 г., през които се правят експерименти – съкращават се средства, личен състав и не се полага уважение към онези хора, които отдадоха живота си за изграждането на модерни и силни Въоръжени сили”. Според него това няма да се промени, ако не започнем да променяме образователната ни система, защото, ако не си възпитан в дух на родолюбие и патриотизъм още в основното училище – да наваксаш това във висшето образование, е късно.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев връчи награди на 5 военнослужещи. „Горд съм, че самият аз съм завършил тук. Това училище даде на мен и на моите колеги самочувствие на специалисти във военното дело, но също така изгради у нас и всички онези качества, които и днес са полезни в дейността ни като командири и началници във въоръжените сили”, каза генерал Боцев.

С почетното звание „Професор на годината” бе удостоен доцент д-р Марко Златев – преподавател по военна история в НВУ „Васил Левски”. Почетна грамота Laudabilitatis получиха професор д.н. Венелин Терзиев от НВУ и професор д.т.н. Андон Лазаров от Бургаски свободен университет. С грамота Insigni cum laude бяха отличени 13 души, получили образователна и научна степен „доктор” през последната година, 8 са заели те академични длъжности „доцент”, които бяха отличени с грамоти Summa cum laude, 2 са назначените на академична длъжност „професор” и бяха удостоени с грамота Egregia cum laude, а грамота Maxima cum laude за придобита научна степен „доктор на науките” получиха четирима преподаватели.

Поздравление поднесе кметът община Велико Търново д-р инж. Даниел Панов, който бе сред отличените с грамота Insigni cum laude за придобиване на образователна и научна степен „доктор”. „Като възпитаник на Националния военен университет „Васил Левски” отлично знам колко голяма роля има висшето военно училище, за да бъде човек образован, да се развие като личност, да се научи на ред и дисциплина, да знае що е отговорност и решителност”, каза кметът на Общината.

Получени бяха поздравителни адреси от различни държавни, научни и образователни институции.

Тържеството продължи в района на Военния университет, където пред Паметника на Васил Левски и Паметника на възпитаниците бяха поднесени венци и цветя. След ритуала Президентът Румен Радев разгледа част от учебно-материалната база на Университета. Той получи подарък книгата на доцент Марко Златев „Пагони в изпълнителната власт” и карта на военното образование в България.

 

Назад