Празник на Гарнизон Велико Търново

НВУ „Васил Левски” отбеляза за четвърта поредна година Празника на Великотърновския гарнизон. Празникът бе възстановен през 2015 година по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и с подкрепата на община Велико Търново и Националния военен университет „Васил Левски”.
Честването започна с изпълнения на Военния оркестър на НВУ „Васил Левски” пред паметника „Майка България” в центъра на Велико Търново.
 
Доцент Марко Златев, преподавател по военна история в НВУ изнесе слово, в което отбеляза, че Търновският гарнизон заема своето място в 140-ата годишнина на военното училище, чийто наследник е Националния военен университет. Той изказа своята увереност, че имената на Арката на търновските генерали ще продължи да се увеличава и с имената на обучаемите на военния университет, които днес са в строя. Поздравления за празника поднесоха и заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев и председателят на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва професор д.х.н. Михаил Харалампиев.
На тържеството присъстваха началникът на Великотърновския гарнизон бригаден генерал д-р Пламен Богданов, областният управител на област Велико Търново проф. Любомира Попова, началниците на Военно окръжие Велико Търново и Военно окръжие Габрово, представители на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса.
След официалните слова бяха поднесени цветя пред Паметника на Майка България.
 

Назад