Курсантите първокурсници от 145-ия випуск на Националния военен университет „Васил Левски“ положиха военна клетва

Тържественият ритуал по провеждане на военна клетва се състоя 12 октомври на Ритуалния плац на Университета. Военна клетва положиха 155 курсанти, които се обучават по 20 военни специализации за Сухопътните войски и Военновъздушните сили на Република България.
На ритуала присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.
В своето слово към първокурсниците министърът на отбраната каза: „По време на своето обучение вие ще разберете проста, ясна и категорична истина – няма просперираща държава, никъде по света, която няма силна и боеспособна армия. Няма държава, в която гражданите живеят щастливо, мирно и спокойно и просперират, ако тази държава няма своя армия, която да защитава интереса на държавата и на нацията. Скъпи курсанти, вие сте избрали тежък път в живота. Пътят да служите на своя народ и на България. Тепърва ще срещате трудности по време на своето обучение, но повярвайте ми това са трудности, които си заслужава да бъдат преодолени.”
Генерал-лейтенант Илиев се обърна към курсантите с думите: „Нищо не почва от днес и няма да свърши утре. Тази година честваме 140 години от създаването на Българската земска войска и 140 години от началото на военното образование. Армия и военно образование вървят ръка за ръка. Качествено военно образование е равно на способна армия. Бъдете отговорни към своето образование!”
Сред гостите на тържеството бяха кметът на Община Велико Търново д-р Даниел Панов, областният управител на Област Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, председателят на Великотърновския Общински съвет Венцислав Спирдонов, началникът на Централно военно окръжие полковник Георги Петков, командирът на Военновъздушната учебна база „Г. Бенковски” полковник Петър Банков, директорът на Областна дирекция на МВР – Велико Търново старши комисар Димитър Машов, директорът на Областно управление на ПБЗН – Велико Търново комисар Красимир Кръстев, членове на Съвета на настоятелите на НВУ и много родители и близки на курсантите, както и над 900 ученици от средни училища от областите Габрово, Русе и Велико Търново.
Три самолета от ВВУБ „Г. Бенковски” прелетяха над плаца на Военния университет като специален поздрав от командването на Военновъздушните сили към младите курсанти. Празникът завърши с тържествен марш на положилите клетва първокурсници.
11 и 12 октомври бяха „дни на отворените врати” в Националния военен университет. Присъстващите посетиха музея, храма „Свети Седмочисленици” и разгледаха показа на въоръжение и бойна техника, изучавани от обучаемите по военни специалности в Университета.

Назад