Дипломира се випуск 140-и „Ботевски” на Националния военен университет „Васил Левски”

 На 27 юли на тържествен ритуал, 113 курсанти от НВУ „Васил Левски” получиха дипломите си и им бе присвоено на първо офицерско звание.  Свидетелствата получиха 44 кадети от Професионалния сержантски колеж.
Началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал д-р Пламен Богданов, се обърна към випускниците с думите: „Укрепвайте и защитавайте честта на Родината по примера на великите ни предци, опирайте се на офицерските и сержантските традиции и заветите, които те са ни оставили, ползвайте се от уроците на историята за благото на обществото, държавата и Българската армия. Това е вашата кауза. Това е общата ни кауза.”
На тържествения ритуал присъства  министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Бъдете добри командири, учете вашите войници и подчинени на това, което вие сте научили, грижете се за тях, ценете техния живот и тяхното здраве” пожела министърът на випускниците. „Преминахте през тежка подготовка и получихте признанието на вашите преподаватели и командири; получавате доверието и на Министерството на отбраната. Но най-важното е, че във вас ще бъдат вперени погледите и вие трябва да спечелите доверието и на целокупния български народ, който винаги основно и единствено е разчитал на своята армия”, каза още министър Каракачанов.
Кметът на община Велико Търново инженер Даниел Панов отправи поздравление към военнослужещите, като им напомни да запазят в сърцата си спомен за Старопрестолния Търновград.
През настоящата учебна година завършват 113 курсанти от НВУ „Васил Левски”, обучавани по 16 военни специализации. Присвоява им се първо офицерско звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.
Първенец на Випуск-140-и „Ботевски” е лейтенант Деница Иванова – специализация „Войски за ядрена, химическа и биологична защита и екология”. Тя завършва обучението си със среден успех от курса на обучение Отличен 5.75 и от държавните изпити Отличен 6.00. Лейтенант Деница Иванова е родена в гр. Казанлък.
Началникът на НВУ „Васил Левски” връчи на лейтенант Деница Иванова академичната награда „Полковник Борис Дрангов”.
5 са випускниците-лейтенанти, които завършват с успех над отличен 5.50 от целия курс на обучение и отличен 6.00 от държавните изпити. На тях бригаден генерал д-р Пламен Богданов връчи грамоти Cum laude.
44 кадети са випускниците от десетия випуск на Професионалния сержантски колеж, които ще получат свидетелства за професионална квалификация.
Кадетите са обучавани в секция „Сухопътни войски” във Велико Търново по 3 специалности и по 1 специалност в секция „Военновъздушни сили” в Долна Митрополия.
Отличници на випуска на Професионалния сержантски колеж са младши сержант Ирена Сакутова и младши сержант Ели Вичева, които завършват с успех Отличен 5.87.
На тържествения ритуал присъстваха още заместник-началникът на отбраната Емил Ефтимов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командирът на Военновъздушните сили, бригаден генерал Петьо Мирчев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, представители на държавната и местната власт, заместник-министърът на вътрешните работи доктор Милко Бернер, академичен и административен състав на висши военни и граждански учебни заведения, представители на военнопатриотичните съюзи и много граждани.
 

Назад