Курсанти от НВУ „Васил Левски“ спечелиха второ място на хакатон за иновации

Петима курсанти от НВУ „Васил Левски“, завоюваха престижното второ място в национален хакатон за иновации, който се проведе за пети пореден път в София на 1 и 2 юни. Младите иноватори, първокурсници – Мадлен Пенева, капитан на отбора, Константин Димитров, Християн Ставрев, Захари Парзулов и Светослав Славчев, представиха проект за сглобяване на прототипи на куб-сателити от един килограм и представяне на ползата от тях за образованието и българското космическо дело. Те са участници в клуба по космически интереси “Space Division” на НВУ, с ръководител гл. ас. д-р Георги Баев.
В хакатона, наречен „Академия за иновации – ИДЕИТЕ 2018“, участваха 150 студенти от 19 университета, разпределени в 50 отбора.
През първия ден от форума участниците слушаха лекции за менажиране на проекти, създаване на иновации, маркетинг на идеите, презентационни и комуникационни умения, бюджетиране и финансиране на стартиращи идеи и нови бизнеси. Според условията на състезанието всички отбори разполагаха с 24 часа, за да създадат и представят своите иновативни решения и прототипи на изобретения. Курсантите от НВУ „Васил Левски“, разработиха примерна мисия на нано-сателит от типа 1U и полезния товар от електроника на борда му. Посланието, което те изпращат към аудиторията е, че Космосът може да бъде достъпен и за младите хора. Тяхната концепция е, че интересът към космическите занимания може да бъде провокиран, ако необходимите технологии попадат директно в ръцете им, вместо да учат за Космоса само на теория. Процесът те наричат „От практика към теория“, което впечатлява журито на конкурса.
Панелите на куб-сателита необходими за прототипа, разработен от отбора на НВУ, са принтирани във фирма за 3D принтери, където курсантите се запознали с най-новите технологии за триизмерен печат и софтуер за проектиране. „Това беше страхотно изживяване. Влязохме в кухнята на високите технологии и видяхме как една картинка се превръща във физически обект. Панелите на нашия макет оживяха и направихме сглобката само с няколко движения“, разказват първокурсниците.
По време на състезанието в отбора има и критична ситуация – панелите на сателита изчезват. „Това беше най-голямото изпитание за нас. Може би и ценен житейски урок, който получихме, защото разполагахме само с една нощ, за да измислим нова концепция и нов проект с наличните средства“, обясни капитанът на отбора. „Мобилизирахме се с нови идеи, а до зазоряване направихме допълнително и 3D симулация на модела“, разказват още курсантите. 3D симулация на модела, действително движеща се в реално време и красиво 3D нарисувана, била дело на Константин Димитров.
Представената от отбора на НВУ презентация била оценена с максимум точки. „Един от критериите на журито беше „възвръщаемост“ на идеята и това беше предизвикателството – да ги убедим, че вложените в образование средства не могат да се върнат нито бързо, нито под формата на пари“, споделят курсантите-иноватори.
За да стигнат до големия финал, те преминават през още два етапа на оценяване. Към всеки екип е имало по двама ментори, които преценяват подготовката на отбора и решават дали да го изпратят на полуфинал. Само шест отбора събрат максимума точки и продължават с изслушване пред журито от 20 експерта. Курсантският отбор заема престижното второ място.
През септември, трите класирали се отбора ще пътуват до Брюксел, за да се запознаят с работата на европейските институции.
 

Назад