НВУ „Васил Левски” бе домакин на изнесено заседание на комисията по отбрана в 44-то Народно събрание

Изнесеното заседание на комисията по отбрана, започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите летци край авиобазата в Крумово.
Началникът на Военния университет бригаден генерал доктор Пламен Богданов представи пред народните представители структурата, новите учебни планове и перспективите пред НВУ „Васил Левски”.
В отговор на въпросите на народните представители той отбеляза, че приоритет в обучението на възпитаниците в трите факултета на Университета е високата квалификация, практическата подготовка и придобиване на лидерски умения. Обучаемите провеждат стажове във военни формирования в състава на Българската армия и участват в международни учения в системата на НАТО. Университетът, със своята 140-годишна история, е един от центровете за подготовка на български военнослужещи в мироопазващи мисии в чужбина, а голяма част от преподавателите са били участници в мисиите зад граница, каза той.
Във втората част от заседанието членовете на комисията дискутираха върху темата за развитието на държавата и армията като стълб на държавността. 
Участниците в дебата се обединиха около тезата, че държава без армия не може да съществува, коментира председателят на комисията по отбрана о.з. ген. Константин Попов. Той посочи, че финансирането на системата е водещо, но трябват и смислени идеи в дългосрочен план и уважение към военнослужещите.
Един от акцентите в работата на комисията беше въпросът за превъоръжаването на армията чрез Закона за обществените поръчки. Според ген. Попов, когато става дума за големи договори, свързани с визия за стратегическо сътрудничество те трябва да се сключват на държавническо ниво, какъвто е примерът с инвестиционния разход за придобиване на бойни самолети. 
Той отбеляза, че комисията в Народното събрание се е съобразила с аргументите на Министерството на отбраната за закупуването на нова военна техника за Сухопътните войски и за Военноморските сили. На заседанието беше обобщено, че трябва да има увеличение в бюджета за отбрана, но е важно да се инвестира и в човешкия ресурс, а младите хора, постъпващи в армията трябва да бъдат мотивирани, затова усилията в тази посока не бива да се бавят.
Гости на изнесеното заседание бяха кметът на община Велико Търново доктор Даниел Панов, областният управител на област Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, Велизар Шаламанов, Красимир Узунов и членовете на Съвета на настоятелите на НВУ „Васил Левски” академик Георги Марков и Иван Гранитски.
Народните представители и гостите посетиха храма „Свети Седмочисленици”, музея на Университета и битовия корпус на курсантите. Те имаха възможността да стрелят с пистолет „Макаров” и с автомат „Калашников” на тренажора по стрелба с леко стрелково оръжие.
Поклониха се и поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски и Паметника на възпитаниците.
 

Назад