НВУ „Васил Левски” почете 142-та годишнина от гибелта на Христо Ботев

По повод 2-ри юни – Денят на Ботев и загиналите за свободата на България с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България”.

Със сиренен вой и минута мълчание в 12 часа започна честването. Заупокойна молитва за загиналите за свободата на България отслужи Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов.
Ученици от ПМГ „Васил Друмев“ представиха литературната композиция в памет на Христо Ботев. Венци и цветя в знак на признателност към българските герои положиха кметът Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общинския съвет Венцислав Спирдонов, заместник-началникът на НВУ „Васил Левски” полк. проф. д.н. Веселин Мадански, великотърновци и гости на града, представители на различни институции и организации.

По-рано през деня бе направена първа копка на паметник на Христо Ботев във Велико Търново. Кметът на община велико Търново доктор инженер Даниел Панов каза: „Звукът от сирените днес ни напомня както за героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета, така и за стотиците хиляди български мъже и жени, загинали в името на свободна, обединена, независима и европейска България. Затова както на 2 юни, така и всеки един ден ние дължим почит към българските герои в името на Родината. Дълбок поклон пред всички тях. Пред нас остава дългът да помним техните дела и завети, да следваме примера им, да възпитаваме нашите деца в дух на родолюбие, да доказваме с работата си, че работим за България“.

Бюстът, който ще бъде монтиран ще бъде дарен от НВУ „Васил Левски”.

Назад