ОЛИМПИАДА ПО ОБЩА ПОЛИТИКА ЗА СИГУРНОСТ И ОТБРАНА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ БЕ ОТКРИТА ВЪВ ВОЕННИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Олимпиада по обща политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз бе открита официално в Националния военен университет „Васил Левски”.

След химните на Република България и на Европейския съюз поздравление от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов поднесе полковник Игнат Спахийски – заместник-директор на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната”, в което се казва: „Отделям специално внимание на широката европейска активност и отвореност на университета-домакин на олимпиадата, не само защото те съответстват на идеите и политиката на Министерството на отбраната на България, а преди всичко защото са израз на смисъла заложен в Европейския колеж за сигурност и отбрана, в инициативата „Военен Еразъм” и в частност в Олимпиада по обща политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

...Съвсем естествено е, когато погледът е отправен далеч напред в бъдещето, залогът и инвестицията в това бъдеще да бъде в младите – в курсантите, в младите офицери – утрешната генерация от военни лидери и стратези, които ще градят сигурността на обединена Европа след 15-20 години.”

В изказването си заместник-министърът за българското европредседателство Олег Петков се обърна към курсантите с думите: „...вие сте бъдещето на България и на Европа. Вие сте взели своето професионално решение и единствено остава да отстоявате принципите на стабилност, сигурност и безопасност, да продължите образованието си и да се стремите към учене през целия живот, защото само така ще можете да се изградите личности с богати ценности и достойнство.”

Началникът на Военния университет бригаден генерал доктор Пламен Богданов се обърна към участниците с думите: „Общата политика за сигурност и отбрана е неразделна част от общата външна политика и политика за сигурност на Съюза. Тази политика не е подплатена със законови инструменти – директиви, регламенти и др.п. Тя се характеризира със съвместни действия, общи позиции, становища и декларации, както и заключения на Европейския съвет. Това обстоятелство изисква единомислие. Единомислие, въпреки резултатите при градежа на Вавилонската кула – формално различие на езиковата комуникация. Единомислие, изискващо говорене на единен организационен език. Единомислие, изискващо и съвместни действия за постигане на стратегически цели. Залогът е висок: съхраняването на Европа – нашият общ дом, и на европейските ценности, в момент на глобални промени. Ние сме длъжни да съхраним общия си дом, не просто защото това е мястото, в което живеем, а защото Старият континент е люлката на съвременната Цивилизация.” Обявявайки олимпиадата за открита той пожела на участниците „предизвикателствата, които срещате при поддържането на общата ни сигурност и отбрана да бъдат по-малко, по-предсказуеми и по-лесно преодолими, от тези които ние срещаме днес!”

Гости бяха още заместник-кметът на но община Велико Търново проф. Георги Камарашев, който също поздрави присъстващите, заместник областните управители Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева, директор на областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов, заместник-ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Вихрен Бузов. Официалната церемония по откриването завърши с изпълнение на Военния духов оркестър на НВУ „Васил Левски”.

На 24 май чуждестранните курсанти и българските им ментори ще участват в празничното шествие, което е част от официалната програма на Община Велико Търново, посветена на Деня на славянската писменост и култура.

Награждаването на победителите в различните категории ще се състои на церемония по официално закриване на Олимпиадата, което ще се проведе на 25 май в Дома на културата на НВУ „Васил Левски”.

Назад