Старшина курсант Деница Иванова е носителят на Академичната награда „3-ти март” за 2018 година

Единадесетият носител на Академичната награда „3-ти март” е старшина курсант Деница Иванова. Наградата се присъжда ежегодно от община Велико Търново в чест на Националния празник на България на изявен курсант или студент от НВУ „Васил Левски”. Левовата равностойност на наградата е в размер на 3 000 евро.

Старшина Иванова завършва обучението си, във факултет „Общовойскови”, по военна специализация „Войски за ядрена, химическа, биологична защита и екология” и гражданска специалност „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи”. Средният успех от дипломата й е Отличен 5.80, а успехът от държавните изпити по гражданската специалност – Отличен 6.00. Владее на много добро ниво английски език – STANAG 6001 3-3-2-2 по стандартите на НАТО. Активен спортист е, има един златен и два бронзови медала от отборни класирания в Армейския шампионат по ориентиране, както и спечелено трето място в Армейския шампионат за жени по тенис на маса.

Старшина Иванова се включва в проектите на „Клуб по дебати”, в научни конференции от международно ниво – участва с екипен доклад в Международния симпозиум на UNISEC Global.

През 2016 година е участвала в Международно учение Summer Camp в Македония. До 2017 година е била член на Курсантско-студентския съвет в Националния военен университет.

Честването на Националния празник 3-ти март започна с военен ритуал и издигане на националното знаме. В него участваха курсанти от НВУ "Васил Левски". Кметът на Общината инж. Даниел Панов произнесе слово за празника пред гражданите и гостите на старата столица. Ученици от ПМГ „Васил Друмев“ изнесоха литературната композиция „Прослава на Велико Търново“.

Тържеството продължи пред паметника „Майка България” с празничен благослов от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов. По-късно венци и цветя, в знак на признателност, поднесоха общественици, народни представители, ученици и граждани пред паметника, почитащ войните участвали в Руско-турската Освободителна война, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Назад