Националният военен университет „Васил Левски” се включи в инициативата „Търново, Освобождението и възкресението на България”

С военен ритуал пред музея „Възраждане и Учредително събраниe” бяха посрещнати копие на Самарското знаме, знамето на Горнооряховските въстаници и бойното знаме на НВУ „Васил Левски”. Събитието се състоя по повод откриване на изложбата, посветена на предстоящите чествания на 140-та годишнината от Освобождението на България.

Експозицията е част от кампанията „Търново, Освобождението и възкресението на България”. В инициативния комитет, подкрепил идеята са кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, областният управител на област Велико Търново проф. Любомира Попова, Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал д-р Пламен Богданов, проф. Иван Тютюнджиев, проф. Пламен Павлов, проф. Божидар Димитров, директорът на Регионална библиотека д-р Иван Александров, началникът на Регионално управление по образованието инж. Розалия Личева и Радослав Владев, собственик на един от областните всекидневници „Янтра Днес”.
Сред официалните гости на изложбата бяха посланикът на Руската федерация в България Негово превъзходителство Анатолий Макаров, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, аташето по отбрана полковник Виктор Авдеев.
Част от кампанията бе и конкурсът за ученическо и студентско творчество „Търново, Освобождението и възкресението на България”. Участниците в конкурса получиха своите награди в музей „Възраждане и Учредително събрание”. Двама възпитаници на НВУ „Васил Левски” си поделиха второто място в раздела за студентско творчество. Това са второкурсниците курсант младши сержант Любомир Линков и Яница Ковачева.
След откриването на изложбата официалните лица поднесоха венци и цветя на паметниците на загиналите руски войни във Велико Търново. .

Назад