Ритуал по освещаване на бойните знамена

С вярата за здраве и късмет през цялата година 25 обучаеми от Националния военен университет „Васил Левски” влязоха в студените води на Янтра за изваждане на кръста на Богоявление.
Кадет ефрейтор Тянко Жеков извади Светия кръст и това за четвърта поредна година бе отбелязано със залп с пушки „Манлихер”.
Кадет Жеков се обучава в специалността „Командване на войскова единица до взвод” на Професионалния сержантски колеж на НВУ. Той сподели, че за първи път влиза в реката на Богоявление и си пожела тази година да е още по-здрава и успешна за него. „Чувството е удивително и много приятно. Не усещаш, че краката ти са изтръпнали от „топлата вода”. Всичко става много бързо. Изключително радостен съм, че хванах кръста именно тук, във Велико Търново”, каза ефрейтор Жеков.  
Кадетът беше благослевен от свещеноиконом Славчо Иванов. Началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал доктор Пламен Богданов го награди с отпуск. Кметът инженер Даниел Панов и областният управител професор доктор Любомира Попова поздравиха ефрейтор Жеков. За поредна година възпитаник на Военния университет, който е скочил за кръста и носи царско име курсант старшина Ивайло Терзийски бе поздравен от народния представител доцент доктор Милен Михов.
Празничният ден започна със Света литургия в Катедралния храм „Св. Рождество Богородично”. След това с литийно шествие вярващите се отправиха към площад „Цар Асен Първи”. Ритуалът по освещаване на бойните знамена на НВУ, на Областната и Общинската организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва извърши свещеноиконом Славчо Иванов от Великотърновска Света митрополия.
Тържествата уважиха още народният представител Валентин Ламбев, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, заместник-кметът Снежана Данева-Иванова, представители на патриотичните съюзи.
„Възстановяването на националните чествания за Богоявление възроди стара народна традиция, в която Българската армия заема полагащото й се почетно място”, заяви в празничното си слово бригаден генерал доктор Пламен Богданов. „По стародавен български обичай на 6 януари – Богоявление, или деня, в който е бил кръстен Иисус Христос във водите на свещената река Йордан, Българската православна църква, след тържествена литургия, благославя представителите на родната армия и нейните бойни знамена.”, припомни той.
 

Назад