Ритуал по присвояване на първо офицерско звание и сержантско звание на Випуск-2017 „Васил Левски”

    На 27 юли на тържествен ритуал, 53 курсанти от НВУ „Васил Левски” получиха дипломите си и им бе присвоено на първо офицерско звание.  Свидетелствата и звание „младши сержант” получиха 48 кадети от Професионалния сержантски колеж.

   Началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, припомняйки думите на полковник Борис Дрангов: „АЗ е нищожно, НИЕ – всемощно!”, „Искаш ли войниците да те обичат, сам ги обикни искрено и чистосърдечно. Искаш ли да владееш чуждите сърца, дай своето. Сърце след сърце върви!”, призова випускниците да помнят и следват завещаното от нашите предци!

   Приветствие от името на Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев поднесе генерал-майор Данчо Дяков.

   „Влизате в редовете на армията, за да обучавате вашите войници и да изпълните своя дълг към сигурността и бъдещето на Майка България. Моят апел към вас е – обичайте и уважавайте вашите войници и подчинени, предавайте им вашите знания, правете ги доблестни български воини и добри български патриоти”, това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на тържествения ритуал. Министър Каракачанов се обърна към военнослужещите с призива да следват заветите на двама видни българи – Васил Левски и полковник Борис Дрангов, чиито бележити годишнини отбелязваме през 2017 г. „Партиите идват и си отиват, правителствата се сменят, но България е вечна и тя ще съществува, докато има Българска армия, докато има мъже и жени като вас, които се нареждат под нейните знамена и са готови да дадат и младостта, и живота си в името на нейната свобода и независимост”, допълни министърът.

   Кметът на община Велико Търново инженер Даниел Панов отправи поздравление към военнослужещите, като им напомни да запазят в сърцата си спомен за Старопрестолния Търноград. Той отбеляза, че за всички е чест, че присъстват на този тържествен акт във връзка със завършването на Випуск-2017 „Васил Левски”. „Уважаеми випускници, знам какво изпитвате в този свещен строй на Българската армия, какви чувства и вълнения имате в момента, защото аз също съм бил на вашето място, когато бях офицер и получих първото си офицерско звание. Знайте, че това вълнение ще ви носи много отговорности – отговорности към вашите командири и преподаватели, които ви дадоха знанията, за да поемете към кариерно израстване в Българската армия, отговорности към вашите родители и близки, които ви възпитаха в дух на родолюбие, а най-голямата отговорност е към нашите предци, които са дали живота си за свободата и независимостта на България”, каза Даниел Панов.

   Отслужен бе благослов за здраве и успехи от свещеноиконом Славчо Иванов от Великотърновска Света Митрополия.

   Първенец на Випуск 2017 „Васил Левски” е лейтенант Борислав Тодоров от Русе със специализация „Сигнално разузнаване и електронна война”. Той завършва обучението си със среден успех от курса отличен 5.81 и от държавните изпити – отличен 6.00. Първенец на факултет „Общовойскови” е лейтенант Пламен Гранджан, на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” в Шумен – лейтенант Стефан Димитров и на факултет „Авиационен” – лейтенант Николай Бойчев. Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е младши сержант Стайко Желев от военно формирование 26940 – Стара Загора.

   Общо седем са випускниците лейтенанти, които завършват с успех над отличен 5.50 от целия курс на обучение и отличен 6.00 от държавните изпити. Те бяха наградени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов.

   7 са випускниците-лейтенанти, които завършиха с успех над отличен 5.50 от целия курс на обучение и отличен 6.00 от държавните изпити. На тях началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов връчи грамоти Cum laude.

   На тържествения ритуал присъстваха още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили – генерал-майор Михаил Попов, генерал-майор Цанко Стойков, контраадмирал Митко Петев, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев, представители на държавната и местната власт, заместник-министърът на вътрешните работи доктор Милко Бернер, академичен и административен състав на висши военни и граждански учебни заведения, представители на военнопатриотичните съюзи и много граждани.

Още от словото на министъра на отбраната Красимир Каракачанов може да прочетете тук.

Снимки може да разгледате тук.

Назад