180 години от рождението на Васил Левски празнува Националният военен университет

    С поднасяне на венец пред паметника на Васил Левски във Военния университет започна честването на годишнината.

   „Времето ...Дяконе! То е една безкрайна нишка, невидима за очите, но вечно следваща небесния хоризонт. При теб тази нишка се скъса прекалено рано. Не ти стигна да видиш своята Родина свободна, Дяконе! Ти живя и умря в робско време, но ти никога не беше роб. Ти беше свободен човек, Апостоле!” , каза в есето, посветено на Левски десетокласничката от Математическа гимназия „Гео Милев”, Плевен – Евгения Трифонова.

   „Ти беше един обикновен човек с необикновена мисия, на която принадлежеше изцяло и безрезервно.”, казва още Евгения в есето си.

   В центъра на града честването продължи с военен ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски. Ученици от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и Средно училище „Емилиян Станев“, заедно с актрисата Стефка Петрова, представиха литературата композиция „Левски в сърцата ни“. Заупокойна молитва отслужи Негово Висикопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

   Програмата по случай 180-годишнината от рождението на Апостола завърши с тържествена проверка-заря, на която слово за Апостола произнесе началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, в което казва: „Още тогава, приживе, Апостолът вече се превръща в история, в легенда, в символ, още тогава неговият път става пример за подражание, превръща се във вяра и посока към жадуваната свобода.”

   „Ние се дивим на кристалната яснота на трезвия му ум в преценката за себе си, непостижима по своята скромност и велико себеотричане. Научили наизуст много негови думи, десетилетия ние се мъчим да ги направим наши, за да се доближим до него. Апостолът продължава да ни шепне, да ни заклина за прости наглед неща, да ни освобождава и заробва. Неговото пътуване не е завършило и ако се вгледаме в нашите дни и нощи, ще съзрем следите от стъпките му навсякъде. Те бродят по земята на милото ни Отечество и ще бродят вовеки веков, за да напомнят на всяко поколение какво е неговото призвание и какъв е смисълът на живота му.

   И ако чувстваме силно тежестта на българската си принадлежност, то е, защото Апостолът виси над нас със страшна сила!”, каза още бригаден генерал Богданов.

   Приветствие поднесе и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той връчи поздравителен адрес за празника от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

   Почитта си към Дякона отдадоха и заместник-кметът на Велико Търново проф. д-р Георги Камарашев, областният управител проф. д-р Любомира Попова, народни представители, представители на институции, организации, сдружения и граждани.

 

Назад