Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ участваха в Ответен удар - 2017

    В периода 9-16 юни 2017 г. 29 курсанти от НВУ „Васил Левски” взеха участие в заключителният етап на тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2017”. Те бяха част от състава на 31 батальон на 2-ра механизирана бригада, Стара Загора.
Учението се проведе на Учебен полигон „Корен” и по време на провеждането му бяха отработени действия на усилен механизиран батальон като преден отряд на сухопътен компонент.
    Курсантите, които взеха участие са от втори до пети курс на обучение във Военния университет и са от специализации „Мотопехотни и танкови войски” и „Военна полиция”.
    В хода на учението те изпълняваха задачи в зависимост от етапа на подготовка им – второкурсниците – като гранатометчици и картечари, трети курс като командири на отделения, четвърти курс като бордови мерачи на бойни машини, а курсантите випускници като заместник-командири на взводове.
    В учението участваха около 600 военнослужещи със 150 единици бронетанкова и автомобилна техника от състава на механизираната бригада. Авиационната поддръжка беше осъществена от самолети Су-25 от авиобаза „Безмер“. В учението се включиха и екипажите на вертолети Ми-24 и „Кугър“ от 24- та авиобаза в Крумово, танкисти от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен.
 
 

Назад