5 май 2017 г. – НВУ „Васил Левски” отбеляза Деня на храбростта и Празника на Българската армия

   В навечерието на 6 май, в старата столица Велико Търново с военен ритуал пред паметника “Майка България” тържествено беше отбелязан Денят на храбростта и Празник на Българската армия. Честването започна с маршова музика в изпълнение на Военния духов оркестър на Националния военен университет „Васил Левски”.

   Заместник-началникът на НВУ по учебната и научната част  полковник доцент доктор на науките Веселин Мадански, кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, областният управител инж. Николай Йоцов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, представители на институции, организации и сдружения, народни представители, жители и гости на старата столица положиха цветя и венци пред паметните плочи на Арката на генералите и Паметната плоча на Военния клуб.

   Честването продължи пред паметника „Майка България”. В своето празнично слово полк. доц. д.н. Веселин Мадански каза: „Повече от 70 години сме благословени да живеем в мир, без война. Бавно, неусетно, но за съжаление трайно, в съзнанието на хората се прокрадва измамното чувство на сигурност и неаргументирана индивидуална и групова убеденост, че войните и другите форми на противоборство на интересите са останали в музейните експозиции  и историческите филми. Тези модели все още не могат да се адаптират напълно адекватно към нарастващите рискове и заплахи, зародили се във водовъртежа на настоящите геостратегически процеси. За да не попаднем в една от най-големите пропасти в своето историческо развитие, следва да не позволяваме забвението да се превърне в част от нашето битие. Нашето присъствие днес, на това място, е скромен принос  към тези усилия  и спомага за удовлетворявани на една все по-ясно осъзната обществена потребност от възстановяване на връзката между армия и народ.”

   Кметът на Велико Търново Даниел Панов подчерта голямата роля на българската армия за държавата и обществото в съвремието. „Нека както на Гергьовден, така и всеки ден се гордеем и уважаваме честните, доблестни, храбри и достойни мъже и жени, които днес носят военната униформа, както и всички, които организационно и логистично осигуряват дейността на нашата славна армия”, завърши кметът, след което отправи поздрав и към всички именници.

   След официалните слова тържеството продължи с празничен благослов, отслужен от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов. Поднесени бяха венци и цветя на признателност.

   Представителен блок курсанти участва във военния парад по случай Деня на Храбростта и празника на Българската армия на площад „Княз Александър I” в София.

   Блокът на НВУ „Васил Левски” бе воден от началника на Университета бригаден генерал Пламен Богданов.

Снимки може да видите тик

 

Назад