3 април – Журналистът Димитър Димитров представи книгите си „Светът за българския воин” в НВУ „Васил Левски”

    На 3 април 2017 година авторът на книгите „Светът за българския воин” Димитър Димитров се срещна с ректора на Националния военен университет бригаден генерал Пламен Богданов, с преподаватели и курсанти. Срещата се проведе в една от аулите на факултет „Общовойскови”, а преди това присъстващите разгледаха и изложба със снимки от двете книги на автора, които представят публикации в западния чуждестранен печат за различни събития от българската история. „Като воин българинът проявява бърза схватливост, той е добре дисциплиниран, издръжлив, добросъвестен. Това са предпоставки, пораждащи онзи боен дух, който прави една армия значима.“ Това е само един от многобройните материали в немската преса в края на XIX и началото на XX век, когато България нерядко е водеща тема на челните страници на редица печатни издания не само в Германия, но и в други западни държави. Как изглежда българският воин в европейската преса – от въстаниците през 1841 г. до храбрите войници, защитавали границите на новопоявилата се на картата освободена България е описано в книгата.
 
   
    Луксозното цветно издание обхваща периода от Нишкото въстание до Балканската война (1841-1912). Авторът Димитров поставя акцент не върху текстовете в тайните дипломатически или военни доклади за България, а върху информацията, появявала се в печатни издания, до които е имала достъп широката общественост в Европа – британските „Graphic“, „Illustrated London News“ френските „L’Illustration“, „Monde Illustre; немският „Illustrirte Zeitung; италианският „Domenica del Corriere“ и др. В „Светът за българския воин“ са представени както преводът на български, така и самите оригинални текстове на английски, френски, немски, италиански и други езици. Книгата съдържа богат илюстративен материал – множество илюстрации и гравюри. Димитър Димитров вече е издал две книги от трилогията „Светът за българския воин”.
    Доцент Марко Златев, преподавател в катедра „Военни науки”, представи Димитър Димитров пред аудиторията. „Това е една малка част от дългогодишния труд на Димитър Димитров, който обхваща времето преди Освобождението, организирането на националноосвободителното движение до Първата световна война. Господин Димитров си е поставил за цел да ни представи, какво и как другите европейски държави, тогава свидетели на събитията, са отразявали в периодичните издания и книги.” Очаква се през есента на тази година да излезе и третата книга, която обхваща периода от Първата световна война, времето между двете световни войни и част от Втората световна война.
    Димитър Димитров е напуснал България 1979 година и в продължение на години работи в радио Би Би Си, където е автор и водещ на седмично предаване с историко-политическа тематика, като част от темите които е разработил в предаването са представени и в двете издания на „Светът за българския воин”. „Безкрайно съм се старал в тези публикации в книга първа и книга втора да няма нищо неточно. Някои от темите, които са включени в трилогията „Светът за българския воин” са били разработвани в седмичната историко-политическа програма на Би Би Си,  ”, каза авторът.
    За изложбата към представянето на книгите авторът каза: „Изложбата ми даде възможност да подредя нещата по друг начин, защото има теми, които съм включил от първата и  втората книга. Тук всичко е документално.”
 

Назад