3 март - Старшина-курсант Борислав Тодоров е носителят на Академичната награда „3-ти март” за 2017 година

   Носителят на Академичната награда „3-ти март” за 2016 г. е старшина-курсант Борислав Тодоров. Наградата се присъжда ежегодно от община Велико Търново в чест на Националния празник на България на изявен курсант или студент от НВУ “Васил Левски”. Левовата равностойност на наградата е в размер на 3 000 евро.

   Старшина Тодоров завършва обучението си по военна специализация „Сигнално разузнаване и електронна война” и по гражданска специалност „Национална и регионална сигурност”. Средният успех от дипломата му е Отличен 5.79, а успехът от държавните изпити по гражданската специалност - Отличен 6.00.

3 mart

   За мен е чест и гордост, като възпитаник на НВУ „Васил Левски”, да бъда тазгодишният носител на наградата „Трети март”. За мен това отличие не е просто признание на усилен труд, а отговорност – да продължа в същата насока и да полагам още повече усилия. Смятам да направя точно това. Паричната стойност на наградата е доста голяма и имам намерение да я използвам за своето по-нататъшно усъвършенстване”, заяви по време на церемонията Борислав Тодоров.

   Борислав Тодоров е родом от град Русе, петокурсник във факултет „Общовойскови” на Националния военен университет. Владее на много добро ниво английски език и руски език /STANAG 6001 3-3-3-3 по английски език и STANAG 6001 1-1-1-1 по руски език по стандартите на НАТО/. През 2016 година е бил е ментор на чуждестранни студенти по програма „Еразъм +” за НВУ „Васил Левски”. През 2015 година е участвал в Международно учение Summer Camp в Македония, участва в много научни конференции на национално и международно ниво.Заемал е младши-командни длъжности в курса си на обучение.

   Самото честване на Националния празник 3-ти март започна с военен ритуал и издигане на националното знаме. В него участваха курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски".

3 mart

   Кметът на Общината – инж. Даниел Панов произнесе слово за празника пред гражданите и гостите на старата столица.

   По-късно венци и цветя, в знак на признателност, поднесоха общественици, представители на държавни институции, ученици и граждани пред паметника, почитащ войните участвали в Руско-турската Освободителна война, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война – „Майка България”.

Назад