31 курсанти и кадети скочиха за Богоявлениския кръст в ледените води на река Янтра

     „Богоявление, със своята широка обществена значимост, се явява не само общонароден празник, но и забележителен ден за Българската армия.” Това каза в празничното си слово началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов. Той поздрави присъстващите роти и припомни историята на честванията на Богоявление. Той посочи, че честването на празника е възстановено през 1993 година. „С възстановяване на честването на този празник се възражда една стара народна традиция, в която на Българската армия е отредено полагащото й се почетно място.”
 
 
     Празникът започна с тържествен богоявленски водосвет, отслужени от Великотърновския митрополит Григорий в катедралния храм „Рождество Богородично”. На площад „Цар Асен I”, пред входа на крепостта Царевец бяха благословени бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски“ и знамената на Областната и Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Велико Търново.
     На празника присъстваха кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, заместник областният управител Камен Алексиев, народните представители Евгени Стоев, Иван Иванов и Милен Михов, общински съветници, ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. д-р Христо Бонджолов и заместник-директорът на областната дирекция на МВР Христо Христов.
     Богоявленския кръст от водите на река Янтра извади кадет Генади Кръстев от Професионалния сержантски колеж на Националния военен университет „Васил Левски”. Кадет Кръстев подчерта, че за първи път участва в ритуала. „Емоцията да скочиш в ледените води на Янтра е много голяма. Все още ми тупка сърцето”, каза той минути след като извади кръста. 31 курсанти и кадети от Военния университет скочиха в ледените води на реката. Най-младият от тях бе 19-годишният курсант Боян Лапев. Той е от Дупница и за първи път участва в ритуала. Младежът получи осветена икона на Йоан Кръстител от заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов. Старшина Калоян Цветков получи парична награда от народния представител доц. Милен Михов. „Както всяка година и тази година избирам да наградя един бъдещ офицер с императорско име Калоян”, поясни доц. Михов. Калоян Цветков е пети курс в специалността „Мотопехотни и танкови войски” във Военния университет.
 

Назад