Началникът на НВУ „Васил Левски” в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019

Началникът на Националния военен университет – бригаден генерал Тодор Дочев участва в работна среща с представителите на международното жури за определяне на Европейска столица на културата за 2019 година.
Срещата се състоя в Музей „Възраждане и Учредително събрание“. На нея присъстваха представители на Европейската комисия, Министерство на културата, местните общински и централни власти, на Великотърновския университет, Националния военен университет „Васил Левски“, президентите на клубовете „Ротари”, „Лайънс” и „Зонта” и кметовете на общини от региона, които подкрепят Велико Търново за престижната титла.
В изказването си бригаден генерал Тодор Дочев каза, че Националният военен  университет не само изразява своята подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019, но и съвместно с Община Велико Търново работи в посока за осъществяване на тази цел, а именно с участията на Университета в тържества, форуми, събития, включени в културния календар на Общината. Едно от тези събития е Международния фестивал на военните духови оркестри, който се организира ежегодно от Фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри”, съвместно с НВУ „Васил Левски” и Община Велико Търново. Фестивалът се превърна в основна културна атракция за града през месец септември през последните години. Бригаден генерал Дочев разкри, че се работи по мащабен проект, посветен на 70-годишнината от Втората световна война.
Като „културни посланици” на град Велико Търново, Началникът на НВУ определи обучаемите по програма „Еразъм” от всички чуждестранни университети, които посещават културно-историческите забележителности. Броят на обучаващите се по Еразъм ежегодно нараства, за да достигне до 120 през предстоящата учебна година.
Не на последно място бригаден генерал Дочев изрази и подкрепата на градовете Шумен и Долна Митрополия, в които са два от факултетите на Националния военен университет „Васил Левски”, в полза на кандидатурата на град Велико Търново за Европейска столица на културата 2019.

Назад