Представители на Военна академия на Сухопътни войски – Република Полша на официално посещение в НВУ „Васил Левски”

В периода 14-16 май 2014 година на официално посещение по секторна програма „Еразъм”  в НВУ „Васил Левски” бяха полковник доктор Кристоф Клупа  - заместник-декан на Факултет „Национална сигурност”  на Военната академия на Сухопътни войски „Генерал Тадеуш Коцюшко” в град Вроцлав, Република Полша и майор Ярослав Стелмах – преподавател по национална сигурност в същия факултет.

На работна среща с полковник инженер Тодор Дочев – заместник-началник на Националния военен университет, полковник Ивайло Ангелов – заместник-началник на НВУ по ВВС  се обсъдиха възможностите за продължаване на сътрудничеството и обмен на обучаеми – курсанти и студенти и преподаватели между двата университета. Полковник Дочев представи на гостите брифинг за мисията, целите и възможностите за обучение в НВУ „Васил Левски”.

В следващите дни представителите на полската делегация разгледаха част от учебно-материалната база на факултет „Общовойскови” във Велико Търново и проведоха срещи с ръководството и преподаватели от факултета.

В оставащите дни от престоя си във Велико Търново гостите имаха възможността да разгледат и забележителностите на града и околността.

Договор за сътрудничество между Академията на Сухопътни войски на Полша и НВУ „Васил Левски” е подписан през 2012 година. От 2013 година 6 студенти от Полската академия са обучавани в Националния военен университет по специалност „Национална сигурност”.

Назад