Курсант-старшина Никол Златева е носителят на Академичната награда „3-ти март” за 2014 година

Носителят на Академичната награда „3-ти март” за 2014 г. е курсант-старшина Никол Златева. Наградата и беше връчена на церемония в Националния военен университет от кмета на Община Велико Търново – инженер Даниел Панов. Наградата се присъжда ежегодно от община Велико Търново в чест на Националния празник на България на изявен курсант или студент от НВУ “Васил Левски”. Левовата равностойност на наградата е в размер на 3 000 евро.

Старшина Златева  е родом от град Габрово. Тя завършва обучението си по военна специализация „Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване” и гражданска специалност „Стопанска логистика”. Средният успех от дипломата й е Отличен 5.86, успехът от държавните изпити по гражданската специалност - Отличен 6.00.  

Старшина Златева владее на много добро ниво английски език и на добро ниво гръцки език. Участва в отбора по лека атлетика на НВУ „Васил Левски” като в последните три години има спечелени 9 златни и 3 сребърни медала в Държавното първенство по лека атлетика на Българската армия. През 2012 година старшина-курсант Никол Златева е участвала в две първенства в Република Сърбия – Световното първенство по планинско бягане, където печели сребърен медал и в Балканското първенство, в което печели два бронзови медала. През 2013 година печели златен медал в Държавното военно първенство по футбол на малки врати. За проявено спортно майсторство е награждавана с грамота от Министъра на отбраната.

Никол Златева има участия в научни конференции, удостоена е и с две грамоти от Началника на НВУ „Васил Левски” за издигане престижа на Университета.

Сред официалните гости на церемонията бяха председателя на Великотърновски общински съвет Николай Ашиков, изпълнителният директор на „Терем –Ивайло” ЕООД  - инж. Светозар Стоянов, проф. Михаил Харалампиев – общински съветник и търговския представител на Общинска банка-Велико Търново – господин Деан Стоянов . Семейството, близки, преподаватели, командири и колеги на Никол също присъстваха на връчването на наградата.

Инженер Светозар Стоянов предостави възможност за работа в „Терем-Ивайло” ЕООД на Кирил Ангелов – студент втори курс от НВУ „Васил Левски”.  Освен договор за работа, след завършване на образованието си по специалност „Управление на ресурси и технологии”, „Терем-Ивайло”  ще окаже и финансова помощ на Кирил Ангелов при заплащането на семестриалните му такси.

Назад